Yediğimiz Gıdalar Güvenilir Mi?
Özel Fatma Hatun Hastanesi Diyetisyeni Eda Evren Gıda ve Gıda tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
“Bilinçli Tüketici olmak; güvenilir gıda tercih etmek, gıdalarımızı seçerken dikkatli olmaktan geçiyor. Gıda insanlar tarafından yenilen, içilen ve yenilmesi, içilmesi beklenen işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş her türlü maddeyi ifade eder.
Güvenilir Gıda ise her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etkenlerden uzak, sağlık açısından sakınca oluşturmayan, tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda maddesidir.
GÜVENİLİR GIDA NEDİR?
- Son Tüketim Tarihi geçmemiş,
- Muhafaza ve satış kurallarına uygun,
- Ambalajlı ve etiketi olan,
- Fiziksel, kimyasal ve biyolojik rükleri taşımayan,
- Gereği gibi hazırlanan ve korunan gıda GÜVENİLİR GIDADIR.
Gıdaların kirlenmesi ve sağlığa zararlı hale gelmesini önlemek için gıdaların satın alımında tüketime kadar geçen tüm aşamalarda temizlik ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.
AÇIKTA SATILAN GIDALARDAN UZAK DURALIM!
* İnsanlar konuşma, öksürme ile çevreye mikroplarını saçarlar. Çevreye yayılan bu mikroplar da açıkta satılan gıdalara bulaşmaktadır.
* Toprak ve bitkilerde bulunan mikroorganizmalar rüzgarın etkisi ile havaya karışmaktadır. Havadan ise gıdalara bulaşmaktadır.
* Böcekler, sinekler, kuşlar, haşereler, toz ve toprak ise açıkta satılan gıdayı kirletir.
* Sokak ve caddelerde açıkta satılan yiyecekler araç egzozlarından çıkan kurşun ile temas halindedir. Bu durum kanser gibi ciddi sağlık sorunları doğurur.
BUNLARI SATIN ALMAYINIZ!
* Etiketsiz, küflenmiş ve ambalajsız ürünleri,
* Son tüketim tarihi geçmiş ürünleri,
* Kayıt ve onay belgesi olmayan yerlerin ürünleri,
* Gıdaya has olmayan kötü koku, tat, aroması olan ürünleri,
* Gıdaya uygun olmayan koşullarda satılan ürünleri satın almayınız.
Bu tarz ürünleri gördüğünüzde ALO 174 GIDA hattını arayabilirsiniz.
EVİNİZDE DİKKAT EDİN!
* Herhangi bir gıdayı tüketmeden önce mutlaka yıkayın ya da temiz olduğundan emin olun.
* Yemek hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın; yemek yaptığınız ekipmanların temiz olduğundan emin olun.
* Çapraz kontaminasyonu önlemek için et kestiğiniz bıçakla veya kesme tahtasıyla sonrasında sebze ve ya ekmek doğramayın.
* Dondurucuda bulunan çiğ eti bir kaba alarak buzdolabında çözdürülmeli sonrasında ise yemek yapımı için kullanılmalıdır.
* Buzdolabında çiğ ve pişmiş gıdalar yan yana bulunmamalıdır. Ayrı ayrı raflarda muhafaza edilmelidir.
MEVSİMİNDE VE YETERLİ MİKTARDA BESİN TÜKETİN!
Her bireyin yaşı, cinsiyeti, kronikslenme, ya da kronik olmayan hastalıkları fiziksel aktivitesi birbirinden farklıdır. Bunun için günlük tüketmesi gereken besin miktarıda farklıdır. Gerektiğinden fazla besin tüketimi fiziksel aktivitelerin azlığında kilo olarak geri dönmektedir. Obezite önlenebilir bir durumdur. Yeterli ve dengeli beslenme, günlük tüketilmesi gereken su miktarı ve fiziksel aktivite obezitenin önlenmesinde önemlidir.”
Diyetisyen Eda Evren Özdemir Obezite hakkında bilgiler verdi.
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nihal DURAN Baş Ağrıları ve Nedenleri hakkında bilgiler verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alev Uygun AKALTUN Kadınlarda Görülen Kanama Bozuklukları hakkında bilgiler verdi.
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN... SOĞUK ALGINLIĞINI BOL VİTAMİNLE ATLATIN... 14 Şubat 2019 Bolu Özel Fatma Hatun Hastanesi Acil Servis Hekimi Dr. Uğur Akaltun insanların her soğuk algınlığını griple karıştırdığını söyleyerek acil servislere akın edip serum takviyesi yaptırmak istediklerini söyledi. Akaltun, “Bu kadar ...
DÜNYA BU HASTALIĞIN PENÇESİNDE!... ÖLEN 5 KİŞİDEN 1’İ KANSERDİ… Bolu Özel Fatma Hatun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Çatakoğlu dünyada kanserden her yıl 9 milyon kişinin öldüğünü söyleyerek sayının her geçen gün arttığını belirtti. Çatakoğlu, Türkiye’de ise ölen her 5 kişiden ...
Yediğimiz Gıdalar Güvenilir Mi? Özel Fatma Hatun Hastanesi Diyetisyeni Eda Evren Gıda ve Gıda tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. “Bilinçli Tüketici olmak; güvenilir gıda tercih etmek, gıdalarımızı seçerken dikkatli olmaktan geçiyor. Gıda insanlar tarafından yenilen, içilen ve yenilmesi, içilmesi ...
GEBELİKTE BEBEKTE GELİŞİM GERİLİĞİ NEDEN OLUR? Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun Akaltun gebelikte bebekte yaşanan gelişim geriliğinin neden yaşandığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun Akaltun ...
Beslenme, yaşamın her döneminde önemlidir. Büyümenin hızlı olduğu bebeklik döneminde ise ayrı bir öneme sahiptir. Bu dönemin en sağlıklı en uygun besini Anne Sütüdür. Ülkemizde ve dünyada ekim aynın ilk haftası emzirme haftası olarak kutlanır ve emzirmenin önemine dikkat çekmek ...
HAMİLELİK DÖNEMİNDE EN ÇOK SORULAN SORULAR?] Hamile olduğunuzu öğrendiğinizi andan itibaren akla gelen soruların başında nasıl beslenmeliyim gelmektedir. Hamilelik süresince hem sağlıklı hem de fazla kilo almadan beslenmek mümkün. Konuyla ilgili Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun ...
Sağlıklı bir bayram için beslenme uyarıları!
2 GÜN DOKTOR DOKTOR GEZDİ BOLU’DA 2 SAATTE İYİLEŞTİ ARADIĞI ŞİFAYI ÖZEL FATMA HATUN’DA BULDU
Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kemik rahim ağzı yaraları ve kürtaj hakkında bilgi verdi. ...
Üroloji Uzmanı Op.Dr.Fatih Veysel Baran erkeklerde yaşanan kısırlık sorununu ve idrar kaçırma hakkında bilgi verdi.
Dr. Navruz, kafa travmalarının neden olabileceği sorunlar hakkında önemli bilgiler verdi.
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.